PING

Benhuset 2/3–1/4 2023

En utställning och föreställning med ljudskulpturer, mekaniska dockor, musiker, dockspelare, marionett och Kordofon.

PING—utställning

9 ljudskulpturer, 3 mekaniska dockor ur ÖN 2020 och Kordofon.

verkförteckning:

SKALLAR 2023
165 x 85 x 20 cm unikat Papier-maché, mixed media, audio

I uppsättningen Kort Dröm med skådespelaren Sven Lindberg (1918-2006) på Marionettteatern 1994 ingick Samuel Becketts kortpjäs Den Gången (That Time).
I pjäsen ser vi ett ensamt stumt ansikte som lyssnar på tre historier (A-B-C) från tre olika skeden i dennes liv. Rösten, som är gestaltens egen, kommer från tre håll. Ovanför, till vänster och höger. Varje historia är uppdelad i totalt 12 delar och växlar mellan varandra så att alla ordningsföljder mellan A-B-C uppstår, utom just följden A-B-C.

I skulpturen SKALLAR återanvänder jag min inspelning med Sven Lindberg. Rösterna som i Becketts pjäs har en osynliga källa, är nu placerade i tre Skallar. Åskådaren ersätter Ansiktet i pjäsen. Spelet som är ca 18 minuter pågår obrutet ett par gånger varje timme och däremellan hörs Skallarna i en slags övningar eller repititioner. Kombinationerna i dessa övningar väljer skulpturen på egen hand och kan inte upprepas.

SVEN — hundra tusen miljarder dikter, 2018 / 2023 73 x 17 x 52 cm unikat
Papier-maché, mixed media, svart ram, audio
röst, Sven Lindberg

text, Raymond Queneau översättning, Lars Hagström

Raymond Queneaus Hundra tusen miljarder dikter är utan konkurens världens längsta bok. Läser man den från pärm till pärm tar det många hundra tals tusen år innan man är helt klar. Grundmaterialet är visserligen överblickbart genom att bestå av 10 sonetter med vardera 14 rader. Varje rad är skriven på en egen remsa. Läsaren börjar med att välja en av de tio första raderna och fortsätter sedan med samma val med rad 2, 3 och vidare till rad 14.

Redan kombinationsmöjligheterna att välja mellan rad 1 och 2 ger 100 variationer och räknar man vidare till den sista raden, rad nr 14, så har vi 10 upphöjt till 14 sonetter – alltså hundra tusen miljarder. Queneau skriver i sitt förord till den franska utgåvan 1961 att, om man läser en dikt på en minut oavbrutet 8 timmar om dagen, 200 dagar om året, så tar det en miljon sekler att läsa hela boken. Om man istället läser dygnet runt, året runt så är man klar om 190 258 751 år.

Svårigheten att hantera boken och alla dess 100-tals remsor gör att de flesta läsare förmodligen ger upp efter någon halvtimme. Jag gjorde inspelningen med Sven Lindberg 2004 i potentiellt syfte. Min tanke var att det nog om några år skulle komma en tjänstvillig teknik som kunde göra läsarens arbete så mycket enklare. Vi spelade in varje rad så att den rytmiskt och klangligt skulle kunna bytas mot varje annan

rad i sin grupp och dessutom utan bekymmer fungera med nästa rads alla 10 olika

möjligheter. Jag spelade in och friserade för att sedan spara banden i byrålådan. Fjorton år senare, 2018 har tekniken hunnit ifatt Queneau och Sven. Programmet är konstruerat av min mångårige medarbetare teknolog Michael Palosaari. Skulpturen väljer först en av de 10 förstaraderna och kombinerar sedan vidare på egen hand med någon av andraraderna och så vidare fram till rad nummer 14.

I denna version—SVEN—hundra tusen miljarder dikter—hörs Sven Lindberg läsa en ny dikt var tredje minut. Uppskattningsvis kommer han ha läst upp alla Sonetter om ett par hundra miljoner år. Skulpturen med Queneaus text visades första gången på Kristinehamns Konstmuseum 2019 och 2020-21 på Waldermarsudde Konstmuseum.

INGVAR—Kort Dröm 1 (Brief Dream 1) 2020
20 x 26 x 20 cm unikat
Papier-maché, mixed media, audio (med podium) röst, Ingvar Kjellson

text, Samuel Beckett

SVEN—Hebdomeros i Canterels trädgård (Hebdemeros in the garden of Canterel) 2020 15 x 20 x 15 cm unikat
Papier-maché, mixed media, audio (med podium)
röst, Sven Lindberg

text, Giorgio DeChirico, Raymond Rousell

SVEN—Jag minns vattenkranarna i Knock. (I remember the water taps in Knock) 2020 15 x 20 x 15 cm unikat
Papier-maché, mixed media, audio (med podium)
röst, Sven Lindberg

text, Georges Perec m.fl.

I de två skulpturerna SVEN – Jag minns vattenkranarna i Knock, och SVEN – Hebdomeros i Canterels trädgård, liksom i skulpturen INGVAR – Kort Dröm 1, använder jag en liknande sonettform. Här är textraderna ofta ersatta med ljud- atmosfärer från olika platser eller av tystnad. eller som i INGVAR – Kort Dröm 1 skådespelaren Ingvar Kjellssons andning. Bland texterna som då och då kan höras märks särskilt Georges Perecs Jag minns och Giorgio de Chiricos Hebdomeros och Raymond Roussels Locus Solus. I skulpturen INGVAR – Kort Dröm 1 hörs texterna mycket sällan. Här använder jag sena texter av Samuel Beckett som jag spelade in med Ingvar Kjellson ett par år innan han gick bort 2014.

Kombinationerna av ljud, text och tystnad kan inte upprepas. Skulpturerna väljer själva vad och när något kan höras. Ljud hörs 4-10 ggr i timmen (under utställnings- period är frekvensen tätare).

Sven och Ingvar är tidigare visade på Waldermarsudde 2020. Sven—Jag minns vattenkranarna i Knock, visades också på Centre Culturel Suedoise i Paris våren 2021.

KORDOFON 9 2020
70 x 120 x 300 cm unikat körsbärsträ, bambu, zinkplåt tråd

Kordofonens ena tråd strävar diagonalt ner mot golvet, medan den andra hänger som avklippt. Trådarna hänger från ett verktyg i körsbärsträ, som på dockspelar-språk kallas kors. Kordofon nr 9 ingår i en större serie. Ordet Kordofon är samlingsnamnet för alla slags stränginstrument där en eller fler strängar är kopplade mot någon slags resonanslåda.

Tidigare visad på Waldermarsudde 2020.

THIERRY- cent mille milliard de poème 2021
20 x 26 x 20 cm unikat
Papier-maché, mixed media, audio, gofun (med podium) text, Raymond Queneau

röst, Thierry Bosc

Till utställningen på Centre Culturel Suedoise i Paris våren 2021 gjorde jag en version av Hundra tusen miljarder dikter på originalspråket. Var fjärde minut hörs en ny sonett. Varje sonett är unik och kan bara höras en gång. Programmet som styr uppspelningen, ritat av teknolog Mikael Palosaari, väljer först en av de 10 förstarad- erna och kombinerar sedan vidare på egen hand med någon av andraraderna och så vidare fram till rad nummer 14.

I denna version—THIERRY— cent mille milliard de poème—hörs den franske skådespelaren Thierry Bosc läsa en ny dikt var fjärde minut. Han kommer således ha läst färdigt om ett par hundra miljoner år. Varje sonett hörs en gång och aldrig mer.

Tidigare visad på Centre Culturel Suedoise i Paris 2021.

THIERRY- je me souviens 2021
20 x 26 x 20 cm unikat
Papier-maché, mixed media, audio (med podium) text, Georges Perec
röst, Thierry Bosc

I skulpturen THIERRY—je me souviens används en liknande sonettform. Här är text- raderna ofta ersatta med ljudatmosfärer från olika platser och tider. Kombinationer- na av ljud, text och tystnad kan inte upprepas. Skulptureren väljer själv vad och när något kan höras. Ljud hörs 4-10 ggr i timmen (under utställningsperiod är frekven- sen tätare).

Tidigare visad på Centre Culturel Suedoise i Paris 2021.

SKALLE 3 2023
73 x 17 x 52,5 cm h/d/w unikat
Papier-maché, mixed media, svart ram, audio svag röst och ljud röst, Sven Lindberg
textfragment, Samuel Beckett m.fl.

Skalle 3 har sina egna ljud som med ojämna mellanrum kan höras. Skallen väljer själv vad och när något kan höras. Då och då kan man också höra eller ana resterna av en röst inne i skallen. Atmosfärerna som då och då hörs är inspelade i bland annat Stockholm, Paris, Rom och Connemara. Kombinationerna av ljud, text och tystnad kan inte upprepas. Skulpturen väljer själv vad och när något kan höras. Ljud hörs 4-10 ggr i timmen (under utställningsperiod är frekvensen tätare).

SKALLE 5 2023
73 x 17 x 52,5 cm h/d/w unikat Papier-maché, mixed media, svart ram, audio röst, Sven Lindberg
textfragment, Samuel Beckett m.fl.

Skalle 5 har sina egna ljud som med ojämna mellanrum kan höras. Skallen väljer själv vad och när något kan höras. Då och då kan man också höra eller ana resterna av en röst inne i skallen. Atmosfärerna som då och då hörs är inspelade i bland annat Stockholm, Paris, Rom och Connemara. Kombinationerna av ljud, text och tystnad kan inte upprepas. Skulpturen väljer själv vad och när något kan höras. Ljud hörs 4-10 ggr i timmen (under utställningsperiod är frekvensen tätare).

Tre dockor ur ÖN 2020
140 x 60 x 60 ca cm unikat Papier-maché, mixed media, mekatronik

I Bunrakun, den japanska dockteatern som växte fram på 1700-talet, ser vi tre dockskötare handskas med olika delar av en meterhög docka. Den ene håller i de lösa benen, den andre sköter en arm och bålen. Den tredje håller den andra armen och huvudet. Dockans röst sköts av Joururin, en berättare och sångare som sitter bredvid. De tre dockskötarna är oftast dolda under svarta huvor.

När jag började tänka på att göra självstyrande dockor såg jag framför just Bunraku teaterns form. Hos mina dockor sköter sig dockorna däremot helt på egen hand.
De sitter på huk, som om de väntade. Jag såg framför mig ett slags spel där dockor- na ser ut att förhålla sig till varandra med vridningar, lyssnande, andning och rörelse. Allt bestämmer dockorna själva—och varje moment uppstår bara en gång. Spelet består oftast av enskildheter, som i den individuella andningen eller i huvudenas rörelser. Det kan också ses i olika förutbestämda scenarion—en serie rörelser och reaktioner som uppstår mellan dockorna. När dessa äger rum är upp till dockorna själva.

Verket visades första gången på Waldermarsudde 2020/21 och på Centre Culturel Suedoise i Paris sommaren 2021. En av utgångspunkterna för dessa arbeten är en pjäs av den belgiske författaren Maurice Maeterlinck (1862-1949). Idag mest ihåg- kommen för librettot till Claude Debussys opera Pellias och Melisande. 1890 skrev han pjäsen L’aveugle, De Blinda. Den handlar om 12 blinda kvinnor, män och barn, som är strandsatta på en öde ö där de inväntar sin försvunna ledare. I pjäsen väntar de blinda. När till sist en dem reser sig och försöker treva sig bort, så snubblar han till över en död kropp som hela tiden legat mitt ibland dem. Det är förmodligen den ledare de väntade på.

Tre av dockorna: Alpha, Eta och Iota visas i Benhuset.

Dockteknik Thomas Lundquist
Mekatronik Myles Severud och Anthony Clerc Syarbete Helle Karlsson
Ljus Torkel Blomkvist

PING
Tråddocka med kors. 2023
110 x 30 x 20 cm h/br/dj (cirka) Blandmaterial
dockmakare, Thomas Lundquist

PING — föreställning

torsdag, 9 mars, 19:00 fredag, 10 mars, 19:00 fredag, 17 mars, 19:00 lördag, 18 mars, 16:00

Föreställningen består av fyra tablåer i samspel med utställningen.

TABLÅ 1 är för mekaniska självstyrande dockor och musikerna Anna Lindal (fiol) och Kerstin Frödin (flöjt).

TABLÅ 2 inkluderar det nya ljudverket SKALLAR som använder sig av Samuel Becketts kortpjäs DEN GÅNGEN (That Time). Inspelningen som används gjorde Karl Dunér 1993 med skådespelaren Sven Lindberg (1918-2006). Pjäsen ingick i uppsättningen Kort Dröm på Marionettteatern i samarbete med Dramaten. I SKALLAR är pjäsens perspektiv förskjutet på så vis att de osynliga ljudkällorna fått fysisk gestalt och skådespelarens närvaro ersatts av betraktaren. Under utställningsperioden hörs Becketts pjäs ett par gånger i timmen och däremellan pågår en slags övningar och förberedelser som verket själv bestämmer och styr över. I föreställningen samspelar verket med de två musikerna.

TABLÅ 3 bygger på spelet med en tråddocka och de två musikerna. Inspirerad av ett varité nummer av Phillipe Genty.

TABLÅ 4, Miniatyrspel för litet rum och figur med dockspelare Thomas Lundquist, Karl Dunér och musikerna. Texten är Samuel Becketts kortprosa text PING vars titel lånats till såväl utställning som föreställning.

Genomförs med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet. I samarbete med Galleri Duerr.

Text Samuel Becket
Översättning Magnus Hedlund
Regi, skulptur, röst Karl Dunér Dockspelare|dockmakare Thomas Lundquist Flöjter Kerstin Frödin
Fiol Anna Lindal
Röst Sven Lindberg
Teknik Michael Palosaari

Dockteknik Anthony Clerc, Myles Severud Ljus Torkel Blomkvist

Columbine Teater förlag Nordiska Teaterförlaget
PING framförs med tillstånd av Edward Beckett

I samarbete med Galleri Duerr.
Genomförs med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet.

Priser på förfrågan

Galleri Duerr 070-307 34 32
info@galleriduerr.com