Plåtar—Imaginära Öar 

KARL DUNÉR 2020

Plåtarna tar sin utgångspunkt från öar i The Dictionary of Imaginary Places av Alberto Manguel och Gianni Guadalupi. 

Fullskaliga kolteckningar spegelvänds på utskurna plåtars baksidor.
Plåtarna värms sedan upp av en slagmaskin för att därefter bearbetas för hand med blyfyllda träklubbor i olika storlekar. 

Plåt 1-5, 2018

Plåt 6-14, 2020


Plåt 1 - Treasure Island 

Ön är knappt 16 km lång och 12 km bred och belägen utanför Mexikos kust. Åtskilt av ett sund nära öns sydspets, ligger ett kluster med klippor som är kända under namnet Skeleton Island. Öns högsta höjd är Spy-glass Hill som sträcker sig ca 90 meter över havet. På sydkusten finns en naturhamn som kallas ”Captain Kidds ancourage”. Sydvästkusten är otillgänglig med sina 30-40 meter höga klippor. Mot norr finns långsträckta sandstränder och ytterligare en naturhamn omgiven av tät skog. 

Öns enda byggnad är ett timmerhus dolt i skogarna nära den södra naturhamnen.
Treasure Island upptäcktes och kartlades 1754 av Captain Flint. 

Plåt 2 - Bensalem 

En ö i södra Stillahavet nära Solomonöarna. Dess omkrets är ca 90 mil vilket motsvarar knappt 2/3 av Irlands yta. Trots att ön under en lång tid varit isolerad från omvärlden, var den omtalad redan under antiken. Den besöktes då regelbundet med skepp från Tyra, Kartago, Kina och Atlantis. Under 2000- talet f.Kr var ön en blomstrande handelsplats. När navigeringskonsten förföll efter Atlantis undergång, kom ön att bli allt mer isolerad. Denna utveckling fullbordades under 300-talet f.Kr när Bensalems kung Solamona beslöt att avbryta all förbindelse med omvärlden och förbjuda utlandsresor. 

Besökare tas emot vänligt, men måste först genomgå en tre dagar lång karantän. De inkvarteras i ett spatiöst hus kallat Främlingshuset, byggt med blåtegel och försett med stora handmålade fönster.
Ön beskrevs och kartlades ingående första gången 1627 av Francis Bacon. 

Plåt 3 - Houyhnmnms 

En ö i Söderhavet som upptäcktes 1711 av kapten Lemuel Gulliver. Hans besättning på skeppet Dristigheten hade begått myteri och strandsatte honom på den okända ön. Den visade sig vara befolkad av en slags eleganta och vänliga hästar kallade Houyhnmnms. Deras språk påminner om holländska. De har inget skriftspråk, utan all kunskap förs vidare muntligt. Språket saknar en lång rad ord och begrepp som är centrala i andra språk. Exempelvis ord som konflikt, krig och politik saknar motsvarighet i Houyhnmnms språk. De refererar då istället ofta till ett uttryck som kan översättas med ”det som inte är”. 

Plåt 4 - Island of Despair 

En liten ö belägen 10 mil utanför Sydamerikas kust, nära Ornico flodens mynning i Venezuela. Franska kartografer har tidigare felaktigt placerat den mellan ön Juan Fernandez och Chile.
Island of Despair eller Speranza som den också kallas är kuperad och uppdelad av bördiga dalar. Den har många sandstränder och grottor mot havet. 

I nordväst, vid mynningen av en liten flod finns en lämplig naturhamn.
Ön blev känd under tidigt 1700-tal genom en krönika skriven av Robinson Crusoe av York som förliste utanför ön 30 september 1659. 

Plåt 5 - Foollyk 

I närheten av Tierra del Fuego, i Argentina, upptäckte år 1520 sjökapten Ferdinand Magellan denna ö som ingår i en ögrupp han kallade Grannskaps- öarna. Den fattiga lokalbefolkningen på Foollyk hävdar att de härstammar från den antika poeten Herosom. I folkmun kallas ön därför Poetens ö. Foollyk kartlades 1730 av abbé Pierre-François Guyot Desfontaines 

Plåt 6 - Ogygia 

En ö belägen i västra Medelhavet. I en grotta omgiven av stora skogar med al, asp och cypress bor nymfen Kalypso. Intill grottan rinner fyra vattendrag kantade med vindruvsodlingar. På markerna och strandängarna utanför växer fält av violer och vildselleri. Faunan består främst av uggla, falk, korp och småfågel. 

Kartlagd och beskriven första gången av Homeros ca 800 f.Kr. 

Plåt 7 - Anostus 

Ön ligger i mynningen till Medelhavet. Härifrån sägs det att det inte finns någon återvändo. Klimatet är ofta molnigt med låga dimmskyar som gör ljuset dunkelt rödaktigt.
På ön finns två floder. Träden som växer längs The River of Grief bär sorgsna frukter och om en besökare äter av dem kommer denne leva resten av sitt liv i sorg och tårar. Fruktträden längs den andra floden, The River of Pleasure, är av motsatt natur. Den som äter dess frukter kommer bli kvitt alla sina begär och blir snart allt yngre och yngre. Besökaren kommer att leva om sina år och till sist dö som ett nyfött barn. 

Ön kartlades av Claudius Aelianus på 200-talet e.Kr. 

Plåt 8 - Laputa 

En nästan cirkelformad ö utanför Japans kust. Dess diameter är 7166 km och ytan är 4046 hektar. Den flyter eller svävar över den mycket större ön Balnibarbi, vilkas invånare förser Laputa med livsmedel och andra för- nödenheter med hjälp av korgar som vinschas ner från den svävande ön. Längs Laputas sidor har det byggts långa öppna gallerier försedda med stegar, med vilka man kan ta sig till och från ön. Invånarna på Laputa ägnar sig mest åt musik och att studera matematik och astronomi. 

Ön upptäcktes 1711 av den skeppsbrutne skeppsläkaren och senare sjö- kaptenen Lemuel Gulliver. 

Plåt 9 - Lincoln 

En numera nästan helt försvunnen vulkanö belägen 15 641 sjömil. utanför Nya Zeelands kust. Den upptäcktes av en tillfällighet 1865 när en luftballong med en grupp flyktingar från det amerikanska inbördeskriget nödlandade på ön. På de svarta stränderna levde säl, kräftdjur och blötdjur av olika slag. 

Inlandet dominerades av en platå omgiven av två snöklädda vulkaner. Öns ende invånare visade sig vara en annan flykting, den berömde ubåtskaptenen Nemo. Någon tid efter amerikanernas ankomst inträffade ett stort vulkan- utbrott som ödelade större delar av ön. Idag återstår bara några kala klippor. Ön kallas också The Mysterious Island. 

Plåt 10 - Luggnagg 

En stor ö belägen 260 sjömil sydöst om Japan. Huvudstaden heter Traldragdub. Från hamnstaden Clumegnig sker en livlig handel med bland annat Japan. Luggnagg är känd ör sin gästfrihet. Staten bekostar ofta såväl uppehälle som logi. Ön är kanske mest känd för sina Struldbruggs, eller ”odödliga”. Så kallas de barn som föds med en liten röd fläck över vänster ögonbryn. 

Enligt Luggnaggianerna är detta ett tecken på odödlighet. Fläcken förändras med tiden och blir först grönaktig, för att senare mörkna och till sist bli svart. Det finns uppskattningsvis 1100 Struldbruggs på Luggnagg. Deras liv liknar andra människors, ända fram till de når 80-års åldern. Därefter avtar åldrandet och de lever vidare för evigt. När en Struldbrugg når 80-års åldern stöts denne bort från samhället och betraktas som död. Om ett äktenskap stiftas mellan två Struldbruggs så upplöses det när den ene nått denna ålder. Detta för att undvika att Struldbruggerna både ska tyngas av ett evigt liv och av ett evigt äktenskap. 

Kartlagd omkring 1699 av skeppsläkaren och senare sjökaptenen Lemuel Gulliver. 

Plåt 11 - Chana 

En ö i Indiska oceanen nära Indiens kust. Chana är mest känt för sina många och komplicerade religioner. Invånarna tillber nämligen det första de ser varje morgon. Detta skapar stor förvirring när de nästa morgon ofta vaknar och ser något annat än föregående morgon. Mängder av nya gudabilder byggs varje dag och oräkneliga trossamfund instiftas. Invånarna är också mycket vidskepliga. Det är till exempel förenat med otur att på morgonen se en hare, en gris eller kråka. Ser man däremot en sparvhök som fångar sitt byte framför en armé, så betyder det tur. Chanianerna begraver inte sina döda, utan lämnar de att ruttna ute i det varma klimatet. 

Den engelske upptäcktsresande John Mandeville kartlade ön 1357. På senare år har hans identitet ifrågasatts. Troligen är det en pseudonym för John de Langhe, en fransk munk född i Ypres och medlem i Benedektinerklostret Saint-Bertin.
John de Langhe var för övrigt flitig författare och samlare av reseskildringar. Från 1365 till sin död 1386 var han klostrets abbot. 

Plåt 12 - Alcina 

Ön är till ytan stor som Sicilien. Uppkallad efter en kungadotter.
Enligt vissa resenärer ligger ön nära Japans kust, andra menar att ön befinner sig i Karibiska havet. Öns skogar i sydost domineras av citrus, ceder, palm och stora områden av lagerträd. Rika förekomster av pors breder ut sig på ängarna och slätterna väster om inlandets låga kullar.
Långa blodiga inbördeskrig utbröt när de tre kungadöttrarna, Alcina, Morgana och Logistilla delade upp riket efter sin fars död.
Ön är först beskriven av den franske militären Ruggiero 1735 och kartlagd av Ludovico Ariosto 1516. 

Plåt 13 - Her 

Det är okänt var denna ö är belägen. Inlandet domineras av en vidsträckt sötvattensdamm. I dammen finns fyra mindre öar med flera byar och städer. På dessa öar har särskilt trädgårdsmästarna ett stort inflytande. Till deras uppgift hör att hindra det utfallande vattnet från de många vackra fontänerna att bryta den stora dammens spegelblanka yta. 

Ön kartlades 1911 av fransmannen Alfred Jarry. 

Plåt 14 - Aiaia 

En troligen obebodd liten ö belägen i östra Medelhavet eller som vissa hävdar, i Svarta Havet.
Det sägs att öns enda invånare är Kirke och hennes tjänstefolk. Resenärer varnas för att besöka Aiaia eftersom Kirke anses kunna förvandla öns gäster till lejon, vargar eller grisar. 

Ön kartlades ca 800 f.Kr av Homeros. 

Karl Dunér, oktober 2020